Akne ve Sivilce Nasıl Geçer
Cildin orta katmanındaki yağ salgılayan kanalların tıkanması sonucu sivilceler ortaya çıkar. Pilosebase ünite denilen cildin altındaki yağ katmanlarının yangısal reaksiyonları, özellikle ergenlik döneminde görülen önemli cilt problemlerden biridir. Çoğunlukla cilt üzerinde, yüz, omuz, sırt ve göğüs bölgesinde bulunan akneler, ergenlik çağında oluşmaya başlar ve bazı bireylerde 40’lı yaşlara kadar görülmeye devam eder. Sivilceler, ergenlerin %80’inde görülür.
25 yaş ve üzerindeki kadınlarda %10 oranında rastlanılan bu problem, erkeklerde ise %3 seviyelerindedir. Erişkinlik dönemindeki kadınlarda sivilce oluşumunun nedeni, çoğunlukla hormonal değişimlerden kaynaklanır. Kişinin fiziksel görünümünün yanı sıra psikolojisini de olumsuz etkileyen sivilcenin pek çok türü vardır. Sivilce tedavisine başlamadan önce, sivilce türlerini tanımak gerekir.
Sivilce Türleri Nelerdir?
Sivilceler, oluşan deri lezyonuna ve formuna göre ayrı ayrı sınıflandırılır. Sivilcelerde oluşan deri lezyonları komedonlar, papüller, pistüller ve nodüller olarak sınıflandırılır. Komedonlar; 1 ila 3 mm. Boyutundadır ve siyah nokta olarak da bilinirler. Yağlı cilt sıvısı olarak da tanımlanan sebumun oksitlenmesinden kaynaklanan komedonlar dokunulmadığı sürece iltihap oluşumuna yol açmaz ve kendiliğinden yok olabilirler.
Papüller; 5 mm’den küçük boyutta, iltihaplanan ve kırmızı renkli sivilce türüdürler. Çoğunlukla dokunulduğunda acıya yol açarlar ve sıcaktırlar. Kendiliğinden de kaybolabilen papüller, zaman zaman pistüllere de dönüşebilirler. Pistüller; 5 mm’den büyük boyuttaki irinli ve sarı renkli sivilcedirler. Drene edildikten sonra kaybolabilecekleri gibi aynı yerde tekrar ortaya da çıkabilirler.
Nodüller ise büyük boyutta, yuvarlak şekilli ve iltihaplıdırlar. Cildin yüzeyinde veya altında olabilirler. Kimi zaman apse oluşumuna yol açan bu akne türü, kendiliğinden patlayıp cilt yüzeyinde iz bırakabilir. Sivilceler, lezyonun formuna göre ise akne konglobata, akne fulminans ve akne vulvaris şeklinde sınıflandırılır.
Akne Konglobata; şiddetli kist oluşumuna yol açabilen bu tür, sırt ve göğüs kısmında daha sık rastlanır. Cilt üzerinde derin izler kalmasına yol açan bu akne türü âdet düzensizliği ya da PKOS (Polikistik Over Sendromu) olan kadınlarda çok sık görülür.
Akne Fulminans; çoğunlukla ergenlik dönemindeki erkeklerde görülen, kistli yapıya sahip bir akne türüdür. Bu sivilceler aniden irinleşip yara oluşumuna yol açabilirler. Zaman zaman kişide yorgunluk, hâlsizlik, ateş ve kan değerlerinde değişim gibi sorunlara da yol açabilir. Akne Vulgaris; ergenlik döneminde sıklıkla görülen daha basit bir akne türüdür. Genellikle yüz bölgesinde görülen bu sivilceler, kapalı papüller formundadır. Kist oluşumuna, nodüllere ve yara izine neden olmaz.
Sivilce Nasıl Geçer?
Sivilcelerde sıklıkla yapılan yanlış sıkılarak patlatılmalarıdır ve bu doğru bir davranış değildir. Cilde zarar veren bu eylem, enfeksiyonun da yayılımını kolaylaştırarak daha fazla aknenin ortaya çıkmasına ve var olan sivilcelerin iyileşmesinde gecikmelere neden olur. Sivilcelerin cilt üzerinde oluşturduğu kötü görünümü, kozmetik ürünler ile gidermeye ya da kapatmaya çalışmak da yine sivilce oluşumunu artırabilir.
Sivilcelerin büyük bir kısmı kendiliğinden yok olabilir. Yine de farklı tedavi yöntemleriyle iyileşme süreci hızlandırılabilir. Ancak bu tedavilere verilen yanıtın alınması hemen gerçekleşmez. Bu yüzden sivilce tedavisi için verilen ilaçların önerilen dozda ve belirlenen süre boyunca kullanılması çok önemlidir.
Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sivilce oluşmasına farklı bir hastalık neden oluyorsa öncelikle o hastalığın tedavisi yapılır. Bunun dışındaki tedaviler, kişilerin sivilce türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak farklı şekillerde belirlenir. Hekiminiz, akne tedaviniz için topikal retinoid, antibiyotik, azelaik asit, izotretinoin tabletleri ve sistemik retinoidler gibi farklı etken maddesine sahip ilaç türlerini verebilir.
İlaç kullanımının dışında cilt temizliği de kişiye göre belirlenir. Kişinin cilt tipine ve cilt pH’ına uygun temizleyici ve nemlendirici ürünler önerebilir. Sivilce tedavisinde iyileşme süreci uzun sürebilir. Bu nedenle verilen ilaçlar, hekimin önerdiği dozda ve sürede kullanılmalıdır. Ayrıca akne tedavisi için, lezyon içine steroid enjeksiyonu gibi farklı küçük cerrahi uygulamalarda yapılabilir.
Sivilceli Cilt Nasıl Temizlenir?
Cilt temizliği yapılırken aknelere zarar verilmemelidir. Çünkü cilt kalıcı olarak hasar alıp yara izi kalmasına neden olur. Yüz temizliği için cildinize uygun temizleyici ile sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkanarak yapılmalıdır. Yüzünüzü günde 1-2 defa yine cildinize uygun bir nemlendirici ile nemlendirmelisiniz. Son olarak güneş kremi kullanmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekir.
Yoruma kapalı.