Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer

Bebeklerde Gaz Sancısı

İlk defa anne baba olduğunuzda bebeğinizle ilgili küçük geçici sorunlar sizi çok korkutabiliyor. Yenidoğan bebekler genellikle annesini emip günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Siz de ne kadar şanslı olduğunuzu ve bebeğinizin çok uslu olduğunu düşünürsünüz. 2-3 hafta geçtikten sonra sanki o uslu bebek gidip yerine minik bir canavar geldi sanırsınız.

Küçük bebeğiniz, akşama doğru birden huysuzlanıp, durmadan ağlamaya başlar. Bacaklarını karnına çekip, kızarıp renk değiştiriyor, ellerini yumruk yapıyor ve sanki canı çok acıyormuş gibi ağlar. Üstelik bu durum, haftanın çoğu günü aynı saatlerde tekrarlanıp durur. İşte o zaman anlarsınız ki bebek büyütmenin en zor dönemlerinden biri ile karşı karşıyasınız.

Sağlıklı bebeklerde görülebilen bu gibi nedensiz ağlamaların sebebine gaz sancısıdır. Gaz sancıları, bir hastalık değildir ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bebeklerin neredeyse hepsinde görülen bir rahatsızlıktır. İç organlarının dış dünyaya uyum sürecinin bir parçası olarak görebilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri

Bebekler, anne karnındaki 9 aylık sürecin ardından dış dünyaya uyum sağlamakta bir miktar zorlanırlar. Bu zorluğun sebeplerinden biri de emmedir. Bebekler genellikle ilk haftalarda henüz emme konusunda bilgili olmadıkları için emzirme anında biraz hava yutabilirler. Bu hava sindirim sistemini yani mide ve bağırsakları gererek ağrı hissetmelerine neden olur. Dolayısıyla yutulan hava yüzünden adaptasyon sürecinde huzursuzluk ile bebeklerde gaz sancısı oluşur.

Tabii gaz probleminin tek nedeni bununla sınırlı değildir. Bebeklerin süt içmesi sonucunda gelişen aşırı laktoz yüklenmesi, bebeği yanlış pozisyonda emzirme, sindirim sistemlerinin yeterince gelişmemiş olması, ağlama esnasında da yutulan hava, mama ile besleme, annenin süt ürünleriyle, baharatlı ve gaz yapma potansiyeli olan yiyecekler ile beslenmesi sonucu, bebeklerde gaz sorunu oluşabilir. Bebeklerde gaz sancısı bazen kolik ile karıştırılabilir.

İlginizi Çekebilir;  Protein Diyeti Nedir? Protein Diyeti Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin probleminin gaz sancısından kaynaklandığına emin olmak için kilo alımının ve sağlığının iyi olduğundan emin olmanız gerekir. Bağırsak gazının neden olduğu ağrı ve ağlama krizlerinin nedenini kolik sanabilirsiniz.

Kolik ve Normal Gaz Sancısı Arasındaki Fark

Bebeklerin uzun süreli ağlama krizlerine kolik denilir. Kolik bir hastalık ya da tanı değil, sağlıklı bebeklerdeki şiddetli ve uzun süren ağlaması için kullanılan bir terimdir. Nedeni henüz bilinmemek ile sindirim sisteminin tam olgunlaşıp uyum sağlamaması, bağırsaktaki fazla gaz, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler gibi nedenlerle ilişkili olabileceği sanılıyor. Bebeklerin %10’unda görülen kolik aniden başlar ve kesin bir çözümü yoktur. Bebekler için gaz sancısının daha zorlu olduğu bir süreçtir.

Bebeklerde Gaz Sancısını Geçirme

Bebeğiniz dizlerini karnına çekerek ağlıyor, huzursuz, karnında sertlik olması ve bitmeyen ağlama krizleri gaz sorununu işaret eder. Gün boyunca yuttuğu hava sindirim sisteminde birikip can yakan sancılara neden olduğu için bebeğiniz özellikle geceleri ağlayabilir. Bebeklerde gaz sancısı genellikle doğumdan 2-3 hafta sonra başlar ve ağlama krizleri bebeğin 6-8 haftalık olduğu dönemlerde daha çok artış gösterir. Akşamları veya geceleri daha sık yaşanabilir. Bu gaz sancıları için uygulayabileceğiniz birkaç basit metot mevcuttur.

Bebeği emzirirken veya biberonla beslerken her 5 dakikada bir ara ara gazını çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hava birikmesini önlersiniz. Emzirirken ya da biberonla beslerken bebeğin hava yutmasını engellemek için meme veya biberon ucunu tamamen ağzına almasına dikkat etmelisiniz. Biberonla beslerken de dik pozisyonda olmasına özen gösterin. Bebeğinizin gazını çıkardıktan sonra bir miktar daha gazı kalabilir. Gazı olan bebeklere masaj yapmak bu aşamada çok işinize yarar. Ilık bir duş ve bebek losyonlarıyla biraz karın masajı yapmak rahatlamasını yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir;  Sistosel (İdrar Kesesi) Sarkması Nedir?

Bebeğinizin adaptasyonuna yardımcı olması için yarım kundak yaparak, küçük dokunuşlarla ve sıvazlamalarla anne karnındaki anlarını yaşamasını sağlayacak titreşimler ve müzikler dinletebilirsiniz. Özel olarak üretilmiş gaz yapmayan bebek biberonlarından kullanabilirsiniz. Bu özel biberonlar sayesinde bebeklerin hava yutmalarını, hıçkırmalarını ve geğirmelerini engelleyerek gaz sancısı oluşumunu azaltırsınız.

Eğer hazır mamayla besliyorsanız doktorunuzla görüşüp özel olarak imal edilen gaz yapmayan mamalardan satın alabilirsiniz. Son olarak bu zamanlarda bebeğinizi sevgi ve şefkat dolu kucağınıza alarak, yumuşak bir ses tonuyla onu anladığınızı, sıkıntısı olduğunu bildiğinizi ve onu rahatlatacağını söylemeyi sakın ihmal etmeyin ve onlara sabır ve anlayışla yaklaşınız.

Yoruma kapalı.