Cinsel Yolla Bulaşan 7 Önemli Hastalık
Cinsel Yolla Bulaşan 7 Önemli Hastalık
30’dan fazla bakteri, virüs ve parazit türünün cinsel temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Tedavi edilebilir cinsel yolla bulaşan hastalıklar: frengi, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyaz. Cinsel yolla bulaşan en yaygın dört enfeksiyon: hepatit B, herpes simpleks, HIV (AIDS) ve HPV.
CYBE’ler (Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar) öncelikle vajinal, anal veya oral seks gibi cinsel temas yoluyla bulaşır. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kan veya kan ürünleri gibi cinsel olmayan yollarla da bulaşabilir. Frengi, hepatit B, HIV, klamidya, belsoğukluğu, herpes ve HPV gibi birçok CYBE de hamilelik ve doğum sırasında anneden çocuğa bulaşabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her gün bir milyon cinsel yolla bulaşan enfeksiyon meydana geliyor. 500 milyondan fazla insanın genital herpes simpleks virüsü (HSV) ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. 290 milyondan fazla kadın insan papilloma virüsü (HPV) ile enfekte olmuştur.
-
Frengi (Sifiliz)
Frengi olarak da adlandırılan sifiliz; vücuttaki çeşitli dokulara zarar veren Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalığın birincil bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişki olmakla birlikte hastalık anneden bebeğe kan yoluyla veya gebelikte de bulaşabilmektedir.
Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişiler bulaştırma riski altındadır. Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra anneler bebeklerine frengi bulaştırabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında frengi tedavisi çok önemlidir.
-
Bel Soğukluğu
Bel soğukluğu geçmişten beri bilinen en eski hastalıklardan biridir. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan ikinci en yaygın hastalıktır. Enfeksiyon genellikle konakçıya vajinal, oral veya anal ilişki yoluyla bulaşır.
Hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşma riski de vardır. En sık 25 yaş altı kişilerde görülür. Bu gruplarda en sık görülmesine rağmen her yaş ve cinsiyet için risk oluşturmaktadır. Bel soğukluğu sadece kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalıktır.
Cansız ortamdan temas yoluyla bulaşmaz. Gerekli önlemleri alarak kendinizi bel soğukluğundan koruyabilirsiniz. Alabileceğiniz en iyi önlemlerden biri cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmaktır.
Prezervatifler bir ilişkide her iki partneri de korur. Bel soğukluğu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak için kullanılabilir. Bakteriler korunmasız cinsel ilişki yoluyla sağlıklı insanlara kolayca bulaşabilir. Düzenli olarak test yaptırarak hastalığa yakalanmadığınızdan emin olabilirsiniz.
-
Klamidya
Klamidya cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır ve yaygın bir bakteriyel enfeksiyondur. Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu klamidya, profesyonel tedavi gerektiren ciddi bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde özellikle kadınlarda kısırlık gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilmektedir. Klamidya enfeksiyonuna sahip bir anneden bebeğine bulaşabilir.
-
Trikomoniyaz
Trikomonas veya trikomoniyaz çok yaygın bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Parazitten meydana gelen trikomonas vaginalis ile enfeksiyona yol açar. Hastalığın belirtileri değişkenlik gösterse de paraziti olan çoğu kişi enfekte olduğunun farkında değildir.
Bu enfeksiyon kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Cinsel ilişki sırasında genital temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır.
İlişki sırasında prezervatif kullanmak tek korunma yöntemidir. Trikomoniyaz enfeksiyonunuz varsa, cinsel ilişkiden kaçınmanız ve mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmeniz çok önemlidir.
-
Hepatit-B
Hepatit B, dünya çapında yayılan bir karaciğer enfeksiyonudur. Bu hastalığın etken maddesi hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsü insana başka bir insandan kandan veya enfeksiyon halindeki vücut sıvılarından bulaşır.
Korunmasız cinsel ilişki, uyuşturucu kullanımı, sterilize edilmemiş iğneler ve tıbbi cihazlar ve hamilelik de bulaşma yollarıdır. Hepatit B; yemek, içmek, yüzmek, öpüşmek, öksürmek veya aynı tuvaleti kullanmakla bulaşmaz.
Hastalık akut veya kronik olabilir. Belirti göstermeyen sessiz taşıyıcılar olabilir. Hastalık, sessiz taşıyıcılardan siroza ve karaciğer kanserine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Günümüz şartlarında hepatit B tedavisi olan bir hastalıktır.
-
AIDS
AIDS, Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olarak adlandırılır ve HIV enfeksiyonunun ileri bir aşamasıdır. HIV, bağışıklık sisteminin düzenleyicileri olan CD4 hücrelerini enfekte eder ve sayıları zamanla azalır.
Virüs bulaştıktan sonra tedavi edilmezse bağışıklık sisteminin savunması 10 ile 12 yıl içinde zayıflamaya başlar. Yeterli savunma olmadan, vücudumuz herhangi bir enfeksiyona karşı savunmasızdır ve bazen birden fazla enfeksiyon meydana gelir.
AIDS; kendi başına bir hastalık değil, fırsatçı enfeksiyonlar olarak adlandırılan HIV ve diğer enfeksiyonların bağışıklık sisteminin kendini koruyamamasına neden olduğu bir aşamadır.
-
HPV
HPV; insanlarda çok yaygın olan, bazı insanlarda genital siğillere ve kansere neden olabilen bir virüsün adıdır. HPV virüsü cildi etkiler. Birçok HPV türü ağzı, boğazı ve cinsel organları etkiler. HPV enfeksiyonu veya semptomları nedeniyle cinsel ilişkiye girilmesi sakıncalıdır.
HPV genital bölge teması; anal, vajinal veya oral seks gibi durumların veya genital organlarla temas etmiş havluların paylaşılmasıyla da bulaşabilir.
HPV ile enfekte olan kişiler semptom göstermeyebilir. Bu nedenle kişilerde HPV olup olmadığını belirlemek için bazı özel testlerin yapılması gerekir. HPV virüsü çoğu insanda sorun veya hastalığa neden olmaz.
Yoruma kapalı.