Çocuk Gelişiminde Ebeveynler ve Eğitimciler
Çocuk Gelişiminde Ebeveynler ve Eğitimciler
Yetenek kavramı bireyin anlama ve yapabilme niteliğini, sürekli yaşadığı duyguları, düşünce ve davranışlarını üretici bir şekilde yaşamının her alanına uygulayabilme becerisidir. Ayrıca yetenek belli bir alanda normalin üstünde ancak henüz tam olarak geliştirilmemiş özellikler bütünü olarak da ele alınır. Yeteneğin aynı zamanda zekâ ile oldukça yakın ilişki içindedir. Dünyayı keşfetmeye daha doğduğu ilk anda başlayan, meraklı ve aklı yetişkinlere göre daha hızlı işleyen küçük birer kâşif olan çocuklarda çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Her çocuğun yaşama kendine has, özel birçok yetenek ve beceri ile geldiği düşünülürse, çocukların hayatına büyük anlamda yön veren bu becerileri özellikle başta ailesinin yönlendirmesi ile olmakla birlikte, çevrenin ve toplumunda desteğiyle de şekillendirilmesi gerekir.
Ebeveynlerin ve eğitimcilerin onlar hakkında bilmesi gereken en önemli husus ise; hiçbirinin yeteneksiz olmadığı, sadece potansiyeli keşfedilmemiş birer yavrucuk olduğu gerçeğini kabul etmesidir. Potansiyellerini ve yeteneklerini rahatlıkla bulabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri alanı bulmak çok zor değildir. Sadece hareket esnekliği sağlamalı ve yönlendirilmelidirler.
Çocukluğuna Dönerek Çocukları Anlamak
Çocukları anlamak isteyen herkesin önce kendi çocukluk evresini gözden geçirmesi gerekir. Çocukken size sunulan seçenekler arasında nelerin olmasını isterdiniz? Tüm hobilerinizi kendiniz mi seçtiniz? Aileniz ve çevrenizden farklı ve başarılı olduğunuz konularda yeterince destek aldınız mı? Peki ya bir şeylere cesaret etme konusunda ne kadar özgürdünüz? Çocukluk dönemi hayatın mihenk taşıdır. Öncelikle bu dönemin anlamının bilinmesi gerekir.
Çocukluğunuzdan itibaren kendinizi rahatlıkla ifade edebilme olanağına sahip olduysanız, her ne olursa olsun kendinize güven duygunuzda gelişmiş demektir. Ama ne yazık ki her çocuk bu kadar şanslı olmaya biliyor. Nereye baktığını fark eden, nelerin dikkatini çektiğini özenle izleyen, çaktırmadan onu gözetleyen, onları mutlu eden detayları bilen ebeveynleri ve eğitmenleri olan çocuklar geleceğe daha özgür, cesaret dolu ve ne istediğini bilen bireyler şeklinde bakabilir. Bunun içinde özellikle ebeveynlerin kendi çocukluklarına dönmesi ve bazı soruları cevaplaması gerekir. Sonra da karşısındaki çocuğa kendi çocukluğuymuş gibi davranmalıdır.
Çocuklar İçin Neler Yapılabilir
Öncelikle çocukların ilgi alanına giren konuya uygun araçları imkânlarınız doğrultusunda temin etmeniz onun kendi dünyasını ve yeteneklerini bulmada çok önemlidir. Bir çocuk uzay ve gezegenlerle, güneş sistemiyle, gökyüzüyle ilgili sorular soruyorsa hadi ona bir teleskop alın. O zaman daha çok araştırma yapmaya başlar, kendini o konuda geliştirmek ve daha fazla bilgi sahibi olmak için gecesini gündüzüne katar. Bir çocuk kulak kabarttığı müziklerde tempo tutuyor, sesiyle o şarkıya eşlik ediyorsa, hangi müzik türüne ilgisi varsa o türe uygun bir müzik aletine sahip olmasını sağlamak, çocuğunuzda müthiş değişimlere sebep olacaktır. Bir şeyler ile ilgilenirken coşan, konuşurken veya bir şeyler isterken korkmayan, dışadönük çocukların ihtiyacı olanları ve yeteneklerinin eğilimini bulmak kolaydır.
İçine kapanık, herhangi bir alana eğilimi olmayan, algı seviyesi düşük ve hayata karşı diğer yaşıtlarına göre isteksiz çocukların da olabileceğini unutmamak gerekir. Hiçbir çocuk yetenekleri ile ön plana çıkarılmamalı ya da bir yetisi olmadığı için geri plana itilmemelidir. İnsanların yaradılışını değiştiremeyeceğinizi bilmeli ve kimsenin var olmaktan daha kıymetli bir ayrıcalığı olmadığını çocuklara da aşılayarak geride kalan çocukların da yetişmesini sağlamaya çalışılmalıdır.
Çocukların Eğitim Çağı
Okul öncesi yıllar genel gelişme, keşif ve deneyim kazanma döneminin başıdır. Bu dönemde ebeveynlerin başlıca görevi çocuklarına sosyal, eğitimsel, fiziksel ve ahlaki deneyim kazandırmaktır. İlkokul çağlarına gelindiğinde ise yeteneği üzerine tek bir alanda değil birçok alanda değerlendirme üzerinde durulması gerekir. Günümüzde, anne ve babaların çocuklarının yeteneklerini desteklemek konusundaki istekleri çok büyük oranda arttı. Bu sayede bilinçli anne ve babalar çocuklarının gelişim evrelerini daha yakından takip ederek yönelimlerini daha net şekilde belirlemelerine yardımcı olabiliyor.
Sadece ebeveynler değil bu noktada eğitimcilerde en büyük rol modellerdir. Mesela bir çocuğun okula başladığı zaman öğretmen olmak istemesi eğitimcinin çocuk üzerindeki etkisini gösterir. Bu nedenle eğitimcilerin çocuklarla iletişim kurması, kendilerini keşfetmelerini ve yeteneklerini belirlemelerine yardımcı olması daha kolaydır. Bu aşamada eğitimciler ve ebeveynlerin sürekli iletişim halinde olması önemlidir.
Yoruma kapalı.