Miyom (Myom) Nedir ?

Miyom (Myom) Nedir?

Leiomyom veya miyom olarak da adlandırılan rahim miyomları, rahimde görülen büyümelerdir. Rahim kasından yapılırlar. Kanserli değiller ve son derece yaygınlar. Aslında, rahmi olan kişilerin %75 ila 80’ine hayatlarının bir döneminde miyom teşhisi konacaktır.
Miyom veya fibroid, rahim içinde veya çevresinde büyüyen iyi huylu bir tümördür. Bir tümör iyi huylu olduğunda, kanserli olmadığı anlamına gelir. Bir kişinin daha büyük bir miyomu veya birden fazla küçük miyomu olabilir. Fibroidler, doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen kanserli olmayan tümör türüdür. Bu tümörler hızla büyüyebilir, ancak bazı insanlar birkaç yıl içinde büyüdüklerini fark eder.

Miyom Belirtileri

Miyom; iterin fibroid veya leiomyom olarak da bilinir, rahim içinde veya çevresinde büyüyen yaygın kanserli olmayan bir tümördür. Miyomların büyüklükleri değişir ve bazı insanlar semptomsuz kalsa da karın ağrısı ve ağır regl kanaması gibi semptomlara neden olur. Miyomların nedeni net değildir, ancak risk faktörleri arasında ailede miyom öyküsü, obezite ve yaş yer alır. Bir sağlık kuruluşuna gidip gitmeyeceğiniz konusunda daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır. Fibroidler semptom göstermeyebilir. Diğer durumlarda, anormal vajinal kanamaya veya rahatsızlığa neden olabilirler. Semptomlar bireyler arasında yoğunlukta değişebilir.
Her gün veya sadece ara sıra fibroid semptomları yaşayabilirsiniz. Semptomlar şiddete göre değişebilir ve şunları içerebilir; şiddetli, epizodik veya sabit olabilen karın, pelvik veya bel ağrısı, karın basıncı, karın şişmesi, şişkinlik veya şişkinlik, adet döneminde ağır kanama veya menoraji, normalden daha uzun olan adet dönemleri, cinsel ilişki sırasında ağrı, acil idrara çıkma ihtiyacıve adet dönemleri arasında vajinal kanama.

İlginizi Çekebilir;  Karanfil Yağı Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Temel Bilgi

Myomektomi

Miyomektomi, miyomları (miyom olarak da bilinir) rahimden çıkarmak için yapılan bir prosedürdür. Fibroidler, bağ dokusu ve kas hücrelerinden oluşan büyümelerdir. Bu büyümeler, rahmin kasında veya hatta pelvisin başka bir yerinde büyüyen bir veya daha fazla miyom olarak ortaya çıkabilir. Genellikle kanserli değildirler. Miyomektomi sırasında miyomlar çıkarılır ve rahim onarılır. Bu işlemden sonra, tipik olarak normal işleyen bir rahme sahip olacaksınız. Bazı durumlarda, miyom tedavisi bir histerektomiyi (tüm rahmin alınması için bir prosedür) içerebilir. Miyomektomiden farklı olarak, histerektomi geçiren kadınlar artık hamile kalamazlar.
Miyomektomi, miyom adı verilen iyi huylu tümörleri rahmin kas duvarından çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Gerçekleştirilen myomektomi türü, myomların tipine, boyutuna, sayısına ve konumuna bağlıdır. Miyomektomiyi takiben rahminiz ve tüm üreme organlarınız yine de olacaktır.
Miyomektomi, miyom adı verilen iyi huylu tümörleri rahmin kas duvarından çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Fibroidler sıklıkla ağrıya ve aşırı adet kanamasına neden olur. Ayrıca hamile kalma yeteneğinizi de etkileyebilirler. Dejenere olabilir veya enfekte olabilirler ve bu nedenle doktorunuz cerrahi olarak çıkarılması gerektiğini düşünebilir. Çocuk doğurma yaşının üzerindeyseniz histerektomi önerilebilir.

Miyom Ameliyatı Nedir Nasıl Yapılır?

Miyomektomi (my-o-MEK-tuh-me), leiomyomlar (lie-o-my-O-muhs) olarak da adlandırılan uterus fibroidlerini çıkarmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Bu yaygın kanserli olmayan büyümeler rahimde görülür. Rahim miyomu genel olarak doğurganlık oranının yüksek yıllarında gelişir, ama buna rağmen her yaş için ortaya çıkabilirler.
Doktorun miyomektomi işlemindeki amacı, semptoma sebep olan miyomu çıkarmak ve de rahmi inşa etmektir. Rahmin hepsinin alındığı histerektomiden değişik olarak, miyomektomi işleminde sadece miyomlar alır ve de rahminizi terk eder. Miyomektomi işlemi geçirenler, ağır regl kanamasının azalması ve de pelvik basıncı dahil olarak fibroid semptomlarında iyileşme sürecini bildirmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Menopoz Dönemi Sağlık Sorunları Ve Çözümleri

Laparoskopik Myom Ameliyatı

Doktorunuz göbek deliğinizin içinde küçük bir kesi işlemi yapar. Ardından, karnınıza bir laparoskop yani tüp sokar. Doktorunuz işlemi karın duvarındaki diğer küçük kesilerden geçirdiği aletlerle gerçekleştirir.
Laparoskopik fibroid çıkarma, bir kadının rahmindeki uterin fibroidleri , iyi huylu (kanserli olmayan) büyümeleri çıkarmak için minimal invaziv bir prosedürdür. Prosedür anormal derecede ağır adet kanaması, pelvik bölgede ağrı ve mesane veya bağırsakta baskı gibi uterin fibroid semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Laparoskopik fibroid çıkarma işlemi, karındaki bir veya daha fazla küçük insizyondan sokulan küçük, özel cerrahi aletleri kullanarak geleneksel açık cerrahi ihtiyacını ortadan kaldırır. Hastalar, varsa daha kısa hastanede kalış süresinden, daha az ağrı, daha az yara izi, daha az komplikasyon, daha hızlı iyileşme ve normal aktivitelere daha hızlı dönüşten yararlanır.
Laparoskopik fibroid çıkarma seçenekleri şunları içerir: Laparoskopik veya robotik miyomektomi – miyomların çıkarıldığı ancak rahmin bozulmadan bırakıldığı minimal invaziv bir prosedür, hamile kalmak isteyen kadınlar için çekici bir seçenek. Bu yaklaşım genellikle rahmin dışında büyüyen miyomları çıkarmak için kullanılır. Bazı durumlarda, robotik cerrahi ekipman kullanılabilir, bu da karmaşık koşullara sahip – aksi halde açık cerrahi gerektirebilecek – kadınların bunun yerine minimal invaziv bir prosedüre sahip olmalarına izin verir.

Kapalı Miyom Ameliyatı

Kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır? Kapalı miyom ameliyatı genel anestezi ile uygulanmaktadır. Karın bölgesinde 2 veya 3 tane olmak üzere, 0,5-1 cm büyüklüğünde kesiler oluşturulmaktadır. Yapılan kesiler ile karın bölgesi içine karbondioksit verilmekte, karın şişirilmektedir. Sonrasında karın içine kamera yerleştirilmekte ve de miyomlar gözlemlenmektedir.

Açık Miyom Ameliyatı

Açık myomektomi olarak da bilinen abdominal myomektomi, önemli bir cerrahi işlemdir. Alt karın bölgesinde bulunan deri üzerinden bir kesi yapmayı ve de miyomları rahim duvarından tamaen çıkarmayı içerir. Rahmin kası daha sonrasında birkaç kat daha dikiş kullanılıp bir arada dikilir.
Miyomektomi (Myoma miyom, ektomi çıkarma) kelimenin tam anlamıyla miyomların cerrahi olarak çıkarılması anlamına gelir. Bu, semptomatik myomları olan ve histerektomi olmak istemeyen kadınların tercih ettiği prosedürdür.
Açık myomektomi nasıl yapılır? Açık myomektomi, myomların 10 cm’den büyük ve sayıca fazla olduğu durumlarda yapılır. Genellikle bikini hattında bir kesi kullanılır, ancak bazen orta hatta dikey bir kesi gerekir.
Ultrason taraması ile birlikte tam öykü, semptomların değerlendirilmesi ve klinik muayeneyi içeren bir konsültasyon gereklidir. Bu tarama, fibroidlerin sayısını, boyutunu ve yerini belirleyecektir. Bazen, özellikle adenomyozdan şüpheleniliyorsa bir MRI taraması gerekebilir. Adenomyozis, uterus astarının kas tabakasına sızması nedeniyle uterusun büyüdüğü bir durumdur. Ağır ve ağrılı dönemlere yol açar ve bazen miyom rahim ile karıştırılabilir.

İlginizi Çekebilir;  Saç Dökülmesi Nasıl Geçer? Kadınlarda Saç Dökülmesi Sorunu

Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bir hastanede miyomektomi yapılır ve bir ila iki gün arasında kalırken, iyileşmenize başlamak için aynı gün eve gitmenize izin verir. Tedavi sadece 30 ila 45 dakika sürer. Çoğu kadın bir ila iki hafta içinde normal günlük aktivitelerine geri döner.
Genel de bu süre sahip olduğunuz prosedürün türüne bağlıdır. Ayrıca herhangi bir sorunun ortaya çıkıp çıkmadığına da bağlıdır. Açık miyomektomi ile normal aktivitelerinize geri dönmeden önce tam iyileşme altı hafta kadar sürebilir. Laparoskopik miyomektomiden sonra bir gece hastanede kalabilir ve ardından eve dönebilirsiniz. Evde iyileşme yaklaşık iki ila dört haftadır. İşlem histeroskopik olarak (kesisiz vajinadan) yapılırsa, tam iyileşme sadece birkaç gün meselesi olabilir. Miyomektomiden sonra yeni miyomlar büyüyebilir. Çok sayıda miyomu olan daha genç kadınlar, menopoza yakın olan ve az sayıda miyomu olan kadınlara göre daha fazla miyom olma riski altındadır.

Yoruma kapalı.