Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şekerpare tatlısı, çoğu kişinin severek yediği tatlıdır. Bu tatlı, tatlılar arasında yapılması en kolay ve zahmetsiz tatlılar arasında bulunur. Şekerpare tatlısı için yapılacak olan ilk şey, şekerparenin hamurunu yapmaktır. Hamur işlemi, sade bir kurabiye yapmak için özenle hazırlanmalıdır. Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında bulunmak ile birlikte, çoğu kişinin severek tükettiği bir tatlı türüdür. Şekerparenin kurabiyesinden sonra, dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de, şerbet lezzetinin tutturulabilmesidir.
Şekerpare tatlısına tat veren en önemli etkenlerden biri olan şerbet yapımı için, toz şeker ve su gereklidir. Toz şeker ve su oranları kaç adet şekerpare yapılacağına göre, değişkenlik gösterebilir. Şekerpare için toz şeker ve su, derin bir tencereye alındıktan sonra, kaynatılması gerekmektedir. Kaynatma işlemi gerçekleşmeden önce, şekerin iyice eridiğinden emin olunması gerekmektedir.
Gerekli Malzemeler
Şekerpare hamuru için gerekli malzemeleri, şu şekilde belirtebiliriz;
- 250 gram tereyağı
- 2 çay bardağı irmik
- 2 adet yumurta ( 1 yumurtanın sarısı, hamurun üstüne sürülmeli)
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
3 su bardağı un (unun kalitesine ve markasına göre farklılık gösterebilir, hamur yumuşak bir kıvamda olmalı)
Şekerpare yapımında şerbet için gerekli olan malzemeler ise şu şekildedir;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon
Şekerpare Tatlısı Hazırlanışı
Toz şeker ve su karışımı kaynamaya başladıktan sonra, ocağın altının kısılması ve 6 ila 7 dakika arasında, ocakta kalmaya devam etmesi gerekmektedir. 6 ila 7 dakika daha pişen şerbete, 2- 3 damla limon suyu damlatılması gerekmekte ve ardından karıştırılarak, 2 dakika daha ocakta kalması gerekmektedir. Şerbet hazır edildikten sonra, hamurun ve sonrasında üzerine şerbet eklenecek kurabiyelerin yapımına geçilmelidir. Hamur yapılabilmesi için, oda sıcaklığında beklemiş ve donuk halde bulunmayan tereyağı kullanımı gerekmektedir. Kurabiye için gerekli süreçte, yumurta, tereyağı, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun karıştırılması gerekmektedir. Şekerpare için yapılan kurabiye, klasik ve sade kurabiye yapımına benzemek ile birlikte, tek farklı irmik kullanılmasıdır.
Daha Sonra Ne Yapılmalıdır?
Sayılan malzemeler, birbirine karışana kadar yoğurulmalıdır. Sıraladığımız malzemeler, karıştırırken dikkat edilecek en önemli nokta, karıştırma esnasında, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar, azar azar un ilave edilmesidir. Bununla birlikte un oranı, şekerpare kurabiyesi yapımında, önemli bir rol oynamaktadır. Şekerpare kurabiyesi ele yapışmayacak kıvama geldiğindeyse, fırınlanmaya da hazır hale gelmiş demektir. Şekerpare kurabiyesi için gelinen aşamada, kurabiyeler fırına girmeden, şekil verilmelidir. Kıvama gelen undan parça parça koparılarak, oval bir görünüm kazandırılmalıdır. Şekerpare tatlısında görünüm, tatlının klasik yapısında görünebilmesi için oldukça önemlidir.
Kurabiye şeklinde yoğurulan un, ne büyük ne de çok küçük şekillerde yoğrulmalıdır. Kurabiye şekline getirilme noktasında, kurabiyelerin aynı boyutlarda ve yoğunlukta bulunması, kurabiyenin fırında pişme süresini de doğrudan etkileyecektir. Fırın tepsisine konma aşamasındaysa, hazırlanan şekerpare kurabiyeleri, fırın tepsisinde birbirine mesafeli bir şekilde dizilmelidir. Aksi durumda kurabiyeler birbirine yapışarak, şekilsiz bir biçimde pişecektir.
Şekerpare Tatlısı Nasıl Servis Edilmelidir?
Fırın tepsisine aralıklı bir şekilde dizilen kurabiyelerin üzerine, yumurta sarısı sürüldükten sonra, çatal yardımı ile birlikte son şekli verilmelidir. Bundan sonraki süreçte kurabiyeler, fırında pişerek şerbetle karışmaya hazır hale gelecektir. Şekerpare kurabiyelerinin pişmesi içinse fırının, önceden ısıtılmış olması gerekmektedir. Şekerpare kurabiyelerinin pişmesi içi ayarlanacak ısı derecesiyse, 180 derce olmalıdır. 180 derecede pişen şekerpare kurabiyelerinin 30 dakika boyunca fırında pişmesi gerekmektedir. Pişirme işleminin sonunda şekerpare kurabiyelerinin borcama alınması gerekmektedir.
Hazırlanan şerbetin, Şekerpare kurabiyelerinin üzerine dökülebilmesi için, beklemiş ve soğumuş olması gerekmektedir. Soğumuş olan şekerpare şerbeti ise, borcama alınan kurabiyelerin üzerine dökülmelidir. Bu aşamada şerbet, şekerpare kurabiyelerinin üzerine, orantılı bir şekilde dökülmelidir. Fazla dökülen şerbet, şekerpare tadını boğucu hale getirebilir. Az dökülen şerbet ise, kurabiyelerin şerbeti çekememesine ve kuru kalmasına neden olur. Şekerpare şerbetinin, şekerpare kurabiyelerinin üzerine dökülmesi işleminden sonra, birkaç saat bekletilmesi gerekmektedir. Bekleyen şekerpareler, tüketilmeye hazır hale gelmiş olacaktır. Şekerparelerin üzerlerine, isteğe bağlı olarak, kavrulmuş fındık tozu veya Hindistan cevizi tozu ya da Antep fıstığı tozu koyarak, servise hazır bir hale getirebilirsiniz.
Yoruma kapalı.